Videokamera-arviot, -uutiset ja -vinkit

Minkälainen videokamera kannattaa valita?

Videokuvaaminen on hauskaa!Lukuisten videokamera formaattien joukosta valinnan tekeminen ei aina ole helppoa. Perinteisten nauhalle tallentavien Video8-, Hi8- ja MiniDV-formaattien lisäksi nykyisin on tarjolla myös 8 cm:n pienelle DVD-levylle tallentavia videokameroita, kiintolevylle tallentavia HDD-videokameroita ja jopa flash-muistikortteja käyttäviä videokameroita. Lisäksi teräväpiirtovalmiiden HD (High Definition) televisioiden omistajia varmasti kiinnostavat teräväpiirtovideota, HDV, tallentavat teräväpiirtovideokamerat. HD-videokamerat voivat tallentaa HD-kuvaa joko DV-kasetille, DVD-levylle tai kiintolevylle (AVCHD). Ei siis ihme, että videokameran valinta päätös ei ole helppo, ja monia askarruttaa minkälainen videokamera kannattaa ostaa. Tässä tiivistelmä eri formaattien ominaisuuksista helpottamaan videokameran valintaa.

MiniDV-videokamerat

MiniDV-videokamerat MiniDV-formaatti on yleisin tämän hetken formaateista. Siinä tallennus mediana on MiniDV-kasetti, ja video tallennetaan pakkaamattomana kuvana. MiniDV on varma valinta jonka laajasta videokameravalikoimasta löytyy jokaiselle sopiva malli. MiniDV-nauhoja on saatavilla helposti vaikkapa kioskeista tai kaupoista, mikä tekee siitä kätevän valinnan myös lomamatkoille. Nauhalle tallennettava digitaalinen videokuva on myös erittäin hyvä laatuista ja sen editoimisessa ei ole rajoitteita.

DVD-videokamerat

Dvd:lle tallentava videokameraPienelle 8cm:n mini DVD-levylle tallentavat videokamerat ovat yleistyneet nopeasti niiden käytön helppouden ja DVD-soittimien laajalle levinneisyyden ansiosta. DVD-levyjä on nykyisin saatavilla kaksi puolisina ja moni kerroksisina, eli levyn kapasiteettikaan ei enää rajoita DVD-videokameran käyttöä. DVD-videokamerat tallentavat materiaalin suoraan DVD-soittimien käyttämään MPEG2-muotoon, jossa kuva on pakattua tilan säästämiseksi. Tämän ansiosta DVD-videokameroiden käyttö ja videoiden jakaminen on todella helppoa. Voit vain ottaa levyn kamerasta ja katsoa videota heti tavallisella DVD-soittimella. DVD-videokameran MPEG2-pakkauksen haittapuoli on, että videota ei voi editoida yhden kuvan tarkkuudella. Editointi kuitenkin onnistuu.

HDD- kovalevyvideokamerat

HDD-videokamerat eli kiintolevylle tallentavat videokamerat ovat varustettu pienellä kovalevyllä. Kovalevyjen kapasiteetti on kuitenkin monesti todella suuri, ja videokuvaa voi kiintolevylle mahtua jopa 40 tuntia. Esim. matkalla voi siis helposti kuvata ilman kapasiteetti ongelmia ja kasetin tai levyn vaihtamisia. HDD-videokameran valmista materiaalia voi editoida tietokoneella josta sen voi myös helposti kopioida DVD-levylle. HDD-videokameroiden etu on yksinkertaisuus ja käytön vaivattomuus. Kiintolevyt on myös suojattu pudotuksien ja tärinän varalta.

HDV eli teräväpiirtovideokamerat

HDV-videokamerat tallentavat videota suuremmalla teräväpiirtoresoluutiolla, jonka ansiosta kuva on terävämpi ja parempi laatuinen. Teräväpiirtokameroiden suosion kasvu on tasaista taulutelevisio kaupan ansiosta. Uuden television omistajille HD-videokamera avaakin aivan uuden oven huippulaatuisen videokuvan maailmaan. Teräväpiirtokuvaa voidaan tallentaa eri formaateille, mutta yleisimmät vaihtoehdot ovat MiniDV-kasetti tai kiintolevy. Alunperin hieman tavallisia videokameroita suuremmat HD-kamerat on nyt myös saatu kokonsa puolesta tavallisten kuvaajien mieltymysten mukaisiksi.

Videokameran valinta

Kameran valintaan vaikuttavat käyttötarpeet ja kuinka paljon on valmis sijoittamaan videokameraan. Edullinen vaihtoehto on MiniDV-videokamera joka soveltuu kaikkiin tarpeisiin. Helppokäyttöisyyttä arvostavalle hyvä valinta voi olla DVD- tai HDD-videokamera. Teräväpiirtovideokamerat ovat vielä hieman muita kalliimpia, mutta rahatilanteen salliessa ne myös tarjoavat muita selkeästi parempaa kuvaa.

Kategoriat

Parhaat arviot

Uusimmat kommentit

  • Jorma: Voiko tämän asettaa kolmijalkaan??
  • LosNol: Haluaisin ostaa videokameran hinnaltaan 0-200 euroa johon menee 37mm linssit.! APUA
  • David Brown: You do know what you’re doing, so keep at it. Thank you! David.
  • Rantakemisti: “Haluaisin ostaa teräväpiirtovideokameran, mutta kaikki ovat liaan kalliita. toivoisin, että ne...
  • ja: Kertokaas tuleeko tähän 2.5″ vai 1.8″ kovalevy? Pitäisi kameraa ostaa ja tämä menisi vieläkin. Mutta...

Artikkelit

Lisätietoja